Yoros Kalesi

Yoros Kalesi Bizans tarafından boğazın girişini kontrol etmek amacıyla yapıldı.

14. yüzyılın başlarında 1305’te kale, Şile Kalesi ile birlikte Türklerin eline geçti. 1348’den itibaren Karadeniz ticaret yolunu ele geçiren Cenevizliler buraya hâkim oldu. Kale, 14. yüzyılın sonlarında, Boğaz’ın Anadolu yakasına tamamen hâkim olan Osmanlı Devleti tarafından alındı.

Yoros KalesiŞile Hisarı ile birlikte 1391’de karayoluyla Kocaeli’nden büyük bir kuvvetle gelen Yıldırım Beyazıttarafından fethedildi. Beyazıt bundan sonra Yoros Kalesi’ni bir üs gibi kullandı. Kalenin yakınlarındaki ormanlık bölgede, içinde buranın fethi sırasında şehit düşenlerin mezarları olan bir şehitlik vardır.

1402’deki Ankara Savaşı’ndan sonra Yıldırım Beyazıt’ın oğullarından Çelebi Mehmet, Rumeli’de kardeşi Musa Çelebi’ye karşı harekâtı sırasında Bursa’dan gelerek Yoros’ta karargahını kurdu.

Osmanlı Devleti’nin hemen her tarafındaki kıyı kalelerini tamir ettiren veya yenilerini yaptıran Sultan II. Beyazıtburasını da tamir ettirdi, içine mescit yaptırdı. Sonraları kale dizdarı Mehmet Ağa kaleye bir hamam inşa etti.

Kale, son dönemlere kadar oldukça iyi durumda idi. 18. yüzyılın sonları, 19. yüzyılın başlarında Yoros Kalesi içinde 25 evlik bir Türk mahallesi vardı. Ayrıca muhafız olarak bir dizdar idaresinde 20 kişilik bir müfreze görev yapıyordu. Zaman içinde kale kaderine terkedildiği için viraneye döndü.

Not:Şu an Yoros Kalesi’nde tadilat yapılmaktadır.