Ortaköy

İstanbul’un eski semtlerinden biridir Ortaköy, farklı kültürlerin karması bir yapıya sahiptir. Türk, Rum, Ermeni ve Yahudi topluluklarının iç içe yaşayabildikleri, kendi kültürlerinden izler bıraktığı Ortaköy, sahili boyunca barındırdığı kafe ve restaurantlarla, kendine özgü pazarıyla yerli ve yabancı misafirlerinin ilgisini oldukça çekmektedir. Özellikle de akşamları boğazın rengarenk ışıklarıyla manzarayı izleyenleri büyülemektedir.

Ortaköy nerededir?

Ortaköy, Beşiktaş’a bağlı bir semttir. İstanbul Boğazı’nın kıyısında bulunan bu semt, çay bahçeleri ve kumpircileri ile meşhurdur. Ortaköy meydanının içerisinde bulunan “entel pazarı” ise çok dikkat çeker. Ayrıca Ortaköy Cami, Ortaköy’ün sembolü haline gelmiştir. Ortaköy, Etiler ve Ulus gibi İstanbul’un en varlıklı kesimlerinin ikamet ettiği bir semte komşudur, Etiler ve Ulus’un denize açılan mekanıdır.

Ortaköy’ün ünlü yapıları hangileridir?

Çırağan Sarayı, Kabataş Erkek Lisesi, Galatasaray Üniversitesi ve Princess Otel en dikkat çekici yapıları arasında yer alır. Tek sıkıntısı trafik sorunu olan Ortaköy’de bundan en çok şikayetçi olanlar son dönemlerde yapılan lüks konut sahipleridir. Semtin bir de 1930 yılında kurulan Ortaköy Spor Kulübü vardır. Renkleri kırmızı-beyaz olan kulüp çalışmalarına hala devam eder.

Ortaköy’ün tarihçesi nedir?

Ortaköylü Gazeteci Necati Aksüt’ün, 9 yıl süren araştırmasında elde ettiği bilgilere göre; Ortaköy’ün tarihi 9. yy Bizans dönemine kadar uzanıyor. Bu dönemde Bizans İmparatoru, Ortaköy’de Damianu Sarayı’nı yaptırmış. Ortaköy’ün eski isimlerin biri Arkheon diğeri de Rumlar’ın daha çok kullandığı Mesa Hora. Ortaköy, bir zamanlar var olan manastırın ismi Aya Fokas adıyla da anılmıştır.

Osmanlı dönemi, saray artıkları ile beslenen semt olmasından dolayı Ortaköy’e “duman tütmez” denildiği iddia edilmektedir.

Ortaköy 18. yy’ın ikinci yarısından sonra semte yapılan yalılarla gelişmeye başlamış, yoğun konut bölgesi olarak kullanılmıştır.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.